Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Røyk mot stress?

Hei!

Hjelper det å røyke hvis du er stressa?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 07.04.2022

Kjære jente, 15! 

Spørsmålet ditt er interessant, fordi svaret er både ja og nei! Og det kan hende mange som bruker nikotin ikke er klar over det.

Det har seg slik at nikotin er et av de sentralstimulerende stoffene, altså en slags fjern slektning av amfetamin og kokain. Den egentlige effekten av nikotin er altså å stimulere hjernen. Man blir mer oppspilt og urolig dersom man tilfører nikotin til en kropp som ikke er vant til å bruke nikotin. Så det ene svaret mitt er: Dersom du er stressa og ikke røyker eller snuser fast, hjelper det ikke å røyke. Da er det stor sjanse for at du vil føle mer uro og stress. 

Men saken har også en annen side. Nikotin er et av de stoffene man lettest blir avhengig av. Allerede etter få uker med røyking eller snusing, kan mange merke at de "må ha" nikotin, og de føler uro dersom de ikke får tilført mer nikotin. Dette er det vi kaller abstinenser. Og dersom man da tar en røyk eller en pris snus, vil man oppleve at kroppen faller til ro. Fordi nikotin virker så raskt og skilles raskt ut av kroppen, kan man oppleve slike abstinenser mange ganger om dagen, kanskje så ofte som en gang i timen. Så når det hjelper å røyke når man er stressa, er det egentlig det motsatte som skjer: Man lager grunnlaget for neste runde med abstinenser. Og det er en vond sirkel som det er vanskelig å komme ut av. Derfor er det så vanskelig å slutte med snus eller røyk for mange av oss. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut