Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Redd for at jeg er gravid

Hei! 

Jeg er livredd hver dag for at jeg er gravid. Jeg har ikke hatt sex, men jeg og en gutt skulle egentlig pule etter at jeg sugde han men han fant ikke hullet så han var ikke inni meg. men jeg overtenker. Dette var i mars, og nå er det juli og jeg er fortsatt livredd. Går og kjenner på magen og leter etter symptomer. Jeg har snakket mye med mamma om det her og jeg tok til og med en test for lenge siden som var negativ og jeg har hatt mensen hver måned, men jeg føler at magen min er større. Mamma sier jeg må slutte å bekymre meg, men jeg har skikkelig helseangst så jeg klarer ikke å tenke på noe annet. Jeg ser for meg at alle bare tror jeg ikke er gravid også plutselig må jeg føde uten at noen visste det, jeg er så redd. Jeg sliter veldig mye med angst og depresjon, (går til psykolog) og jeg føler meg veldig forstoppet ofte, jeg blir så sliten av å tenke på dette hele tiden og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger.

Jente 17

Svar fra ungrus.no 12.07.2021

Kjære jente, 17 år! 

Det var ikke noe greit at du har fått slike tanker. Blant annet kan de jo ødelegge seksuallivet ditt i større eller mindre grad. Slik du beskriver dette, er det 100% sikkert at du ikke er gravid. Det er altså ingen grunn til å undersøke dette nærmere. Problemet er at tankene og følelsene dine ikke klarer å akseptere dette. Slike tvangstanker er ikke uvanlige. Det du beskriver veldig godt, er hvorledes slike psykologiske problemer også påvirker kroppen. "Alt henger sammen med alt", stemmer godt. Som du beskriver, kommer du inn i en vond sirkel av negative tanker som så påvirker hvorledes kroppen din reagerer. Det er bra å høre at du allerede går til psykolog, fordi dette jo i bunn og grunn et psykologisk problem.

Det finnes mange effektive måter man kan behandle tvangstanker på. Blant annet kan kognitiv terapi være en måte der du systematisk jobber med å snu slike negative (automatiske) tanker. Jeg anbefaler at du diskuterer med psykologen din hvordan du best kan komme videre.

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut