Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Plager i nesa etter kokainbruk

Hei!

Jeg er nylig 3 månedene clean fra kokain etter 1 års misbruk, men jeg sliter veldig med nesa. Den er konstant tett og det kjennes ut som et konstant trykk i nesa.
Jeg regnet med at den prøver å helbrede seg selv, men er det noe jeg kan gjøre for at det blir bedre?

Jente 24

Svar fra ungrus.no 17.02.2023

Kjære jente, 24!

Spørsmålet ditt om konstant tett nese etter kokainbruk er det nok andre også som kan være interessert i svaret på. Og svaret er at kokain trekker blodårene i nesen sammen mer eller mindre konstant mens du bruker stoffet. Når du så slutter, vil nesen overreagere ved at den øker blodforsyningen til slimhinnen, og det merker du ved at nesen er konstant tett, og trykket du kjenner kan ha sammenheng med at også bihulene blir utsatt for denne økte blodgjennomstrømningen. 

Dette er en tilstand som ligner mye på den vi får dersom vi bruker vanlig nesespray mot tett nese når vi er forkjølet. Den virker nettopp ved å redusere blodforsyningen til neseslimhinnen slik at den blir mindre hoven. Men bruker vi slik nesespray for lenge. oppstår de samme plagene som du beskriver. 

Heldigvis vil neseslimhinnen din normaliseres etter hvert, jeg kan ikke akkurat si hvor lang tid det vil ta i ditt tilfelle, men du kan be legen din om en resept på en kortisonholdig nesespray, slike vi vanligvis bruker mot høysnue og annen neseallergi.
Dersom du bruker en slik spray i noen uker, vil nok slimhinnen i nesen din falle til ro og du kan puste lettere.

En mer alvorlig skade på nesen ser vi ikke så sjelden etter lang tids kokainbruk:  Neseskilleveggen blir ødelagt, det kan bli hull mellom neseborene. Brusken i neseskilleveggen har dårlig blodsirkulasjon til vanlig, og kokain reduserer blodsirkulasjonen kraftig. Dermed får nesebrusken for lite næring og kan bli ødelagt. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut