Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Røyking og angst

Hei!

Jeg lurte på hvorfor det å røyke hjelper meg med å roe meg ned, spesielt når jeg har et angstanfall.
For jeg røyker jo ikke hver dag, bare når jeg må roe meg ned.

Jente 16

Svar fra ungrus.no 30.01.2024

Hei!

Du skriver ikke hva du røyker når du trenger hjelp til å roe deg ned, så jeg er usikker på om du mener tobakk eller cannabis.

Nikotin i tobakk påvirker belønningssenteret i hjernen og gjør at det frigjøres flere signalstoffer, blant annet dopamin, som gir en opplevelse av tilfredshet.
Mange som er dagligrøykere kan også oppleve at de får roet seg ned dersom de tar en røykepause. Dette kan henge sammen med at de faktisk stopper opp og tar seg en pause, men også at når de er avhengige av nikotin, så kan de få abstinenssymptomer, som gir seg når de får i seg nikotin.

THC og CBD i cannabis kan også gi en følelse av avslapning og velvære, men hos noen kan rusen også virke angstfremkallende. Det er mange variabler som påvirker virkninger og bivirkninger av cannabisbruk.

Hvis du ønsker å lære andre måter å roe deg ned på, fins det apper på nettet som kan være verd å prøve. Her er to eksempler: The Mindfulness App og Pustepause. Mange kommuner har også kurs i mestring av angst. Du kan sjekke nettsiden til kommunen der du bor og se om den har et tilbud som passer deg.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut