Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Nikotin, angst og stress

Hei!

Burde jeg slutte med nikotin hvis jeg har mye angst og stress?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 13.11.2020

Kjære gutt, 17! 

Du spør om du burde slutte med nikotin hvis du har mye angst og stress. Det spørsmålet er lett å besvare: Svaret mitt er et rungende JA.

Her skal jeg begrunne svaret mitt: Nikotin er et sentralstimulerende stoffl som ligner litt på kokain og amfetamin i måten det virker på hjernen. Den første effekten man får, er å føle seg stimulert og oppglødd. Men dessverre følger det noen bivirkninger med på lasset: Hos mange brukere er disse stoffene svært avhengighetsskapende. For nikotinens del gjelder det uansett om man bruker snus eller røyker. En følge av en slik fysisk avhengighet, er at man får abstinenser når stoffet går ut av kroppen. Nikotin har svært kort virketid, det betyr at abstinensene også kommer raskt, kanskje allerede en times tid etter siste inntak. 

Abstinenser kjennentegnes blant annet med de plagene som du beskriver. Både angst og stress kan være abstinenssymptomer, i tillegg til at man kan føle seg nedstemt og "grå". Men det er ikke bare abstinensene som er den eneste årsaken. Forskere som har sett på forskjellen mellom nikotinbrukere og de som ikke bruker nikotin, ser at i gjennomsnitt er nikotinbrukere mer plaget med psykiske plager som uro, angst, depresjon og søvnvansker. Det kan være mange årsaker til dette, og det vil ikke gjelde alle nikotinbrukere, men vi vet ikke på forhånd hvem som blir mest plaget. "Føre-var"-prinsippet bør medføre at alle tenker seg godt om før de begynner med nikotin, og det gjelder også snus! Det er faktisk lettere å få i seg store mengder nikotin gjennom snus enn ved sigarettrøyking. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut