Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Nedtrapping på Xanor

Hei!

Jeg driver med nedtrapping av Xanor etter snart 6 år med bruk. Er bare i første fase, og jeg er så dårlig, tungpusta, svimmel, muskelsmerter etc etc. Jeg blir livredd for at det er noe farlig. Jeg vurderer å legge meg inn. Kan jeg akutt legges inn eller må man være piss dårlig og vente i evigheter. På kvelden føler jeg at jeg hiver etter pusten. Jeg er så redd. Jeg bruker 1 mg på morningen og er gått ned til det halve på kvelden. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Hilsen en livredd dame

Svar fra ungrus.no 01.08.2022

Kjære livredde dame!

Du er vel ikke helt i målgruppen for ungrus.no, men det er kanskje andre som vil være interessert i å få et svar på ditt spørsmål. Dersom du følger rådene nedenfor kan det hende at du ikke behøver innleggelse, men det er viktig å ha en god lege som kan følge deg tett opp. 

Xanor er et av de aller sterkeste benzodiazepinene (Valium-lignende) stoffene vi har, og det du forteller er helt typisk: Når man har brukt dette stoffet over lengre tid, slik du har, er hjernen blitt endret på en slik måte at det skaper store problemer dersom du kutter ut Xanor eller trapper for raskt ned. Det kan gi både psykoser og kramper og de symptomene som du beskriver.  Heldigvis vil hjernen normalisere seg, men det kan ta flere måneder før man føler seg rimelig bra igjen. 

Jeg har gitt følgende råd til mine pasienter når de har ønsket å trappe seg ut av Xanor-bruk:

1. Hold ut! Hjernen klarer å reparere seg i løpet av noen måneder. Men det er tøft mens det står på, så det er viktig å ha tett kontakt med en lege som kan støtte deg og eventuelt justere opplegget. 

2. Du skal styre nedtrappingen! Det er din kropp og hjerne som avgjør hvor raskt du kan trappe ned uten for store plager. Dette er svært individuelt, noen kan gå raskt ned, mens andre bruker mye lengre tid. Det er ikke noe fasitsvar som gjelder for alle. Bruk den tiden du trenger på nedtrappingen og gå veldig gradvis ned i dose. Når du har gått ned et trinn, skal du holde deg der til du føler at du er klar for neste trinn. Det aller viktigste er å aldri gå opp igjen i dose. Bruk heller en ekstra uke på hvert doseringstrinn. Husk at du gjør dette for å få det bedre resten av ditt liv, en ekstra måned eller to med nedtrapping kan være en god investering.

3. Vurder sammen med legen din å erstatte Xanor med et mindre potent medikament, jeg anbefaler Sobril. Det er enklere å få til en god nedtrapping på dette stoffet, fordi tablettene finnes i tre styrker. Dermed kan du lettere finne riktig dose på hvert enkelt trinn av nedtrappingen.  Den dosen Xanor du nå bruker (1,5 mg pr døgn) tilsvarer omtrent 50-100 mg Sobril, så dersom du ønsker å prøve dette, vil 25 mg Sobril x 3 antagelig være nok, men det kan nok hende du trenger  noe mer i starten. 

4. Når du er nesten i mål, vil du kunne oppleve at det er vanskelig å slippe den aller siste tabletten, siden det også er en psykologisk side av saken. Kanskje det er lurt å gjøre noe ekstra hyggelig et par uker når du skal slutte helt med tablettene?

5. Det finnes medikamenter som kan lindre abstinenser, blant annet Valproat. Noen av mine pasienter har hatt glede av å bruke dette noen dager når de har gått ned i dose. Det er verdt å forsøke dette dersom du har store plager.

Lykke til og hold ut!

Hilsen
Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmenmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut