Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Bruk av melatonin

Hei!

Er det farlig for meg å ta melotanin hver natt?
Jeg har tar 9 mg.

Jente 13

Svar fra ungrus.no 10.03.2024

Kjære jente, 13!

Du lurer på om det er farlig for deg å ta melatonin hver natt. Svaret på det er at det vet vi ikke sikkert ennå. Forskerne er i tvil om bruk av melatonin hos barn og unge kan påvirke hormonene og dermed gripe inn i pubertetsutviklingen.

Melatonin er et stoff som kroppen selv produserer, og vi lager mer melatonin når det er mørkt rundt oss. Melatonin hjelper "søvntogene" å komme. For å få den normale mengden melatonin om kvelden og natten, er det viktig å ikke utsette oss for mye lys om kvelden før vi skal legge oss. Nettbrett, mobiltelefoner og andre skjermer sender ut et lys som kan gjøre at den normale økningen i melatonin ikke kommer, og dermed blir det vanskelig å sove.

Det er kanskje derfor at bruken av melatonin har økt så voldsomt i de senere årene, man bruker den for å reparere problemene som skjermbruken gir. 

Så langt jeg kjenner til, er det ikke alvorlige bivirkninger av melatoninbruk. Men jeg synes at du som er såpass ung, skal tenke nøye gjennom om det er riktig å venne deg til å ta en pille for å få sove. Det er viktig å venne seg til å få en naturlig søvn uten bruk av piller. Jeg anbefaler deg å sjekke ut de gode rådene som finnes for å få en god søvn, og fremfor alt unngå skjermbruk timen før leggetid. Da gir du ditt eget melatonin anledning til å hjelpe deg med å få sove på en naturlig måte.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

L​​​​​lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut