Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

MDMA og graviditet

Hei!

Hva skjer om man tar MDMA som gravid?
Hvilke konsekvenser får det for barnet?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 16.05.2022

Kjære jente, 14!

Du spør om hva som skjer når man bruker MDMA/ecstasy i svangerskapet. Svaret er at det kommer an på hvor mye du bruker og når i svangerskapet du bruker det. Det er ikke vist skader på fosteret når man bruker MDMA/ecstasy i små mengder og sjeldent. Men MDMA/ecstasy og de andre sentralstimulerende midlene (kokain, amfetamin) får blodårene til å trekke seg sammen. Det kan bety at fosteret ikke får nok blod til morkaken dersom man bruker slike midler ofte og mye. Det kan gå ut over vekten til babyen når den blir født. Det samme gjelder når moren røyker vanlige sigaretter.

Jeg er mer bekymret for de som bruker cannabis i svangerskapet og aller mest for de som bruker alkohol. I begge disse tilfellene kan fosteret få alvorlige skader som de vil kunne slite med resten av livet. 

Det absolutt tryggeste er å holde seg unna alle rusmidler når man er gravid. Heldigvis gjør de aller fleste kvinner i Norge sitt beste for at barna deres skal unngå skader mens de er inne i mors mage. 
Dersom du vil lese mer om rusmidler i svangerskapet, Kan du gå inn på RUSinfo.no.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

L​​​​​​ege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut