Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

MDMA/ecstasy

Hei!

Hva kan xtc gjøre med deg med hvis du bruker det ofte?
Kan det ødlegge hjernen?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 24.04.2023

Kjære jente, 14!

Spørsmålet ditt om xtc (altså ecstasy som inneholder MDMA som sitt viktigste stoff) kan skade hjernen er interessant, siden sentralstimulerende stoffer som kokain, amfetamin og MDMA (Ecstasy) prøves ut av ganske mange unge mennesker. 

Mye forskning er gjort for å se om MDMA/ecstasy kan gi varig skade på hjernen. Dette er forskning som er vanskelig å gjøre, fordi man ikke kan gi MDMA til en gruppe mennesker og så sammenligne med en annen gruppe som får "narremedisin". Dette er den måten man prøver ut legemidler på, og den regnes som den sikreste metoden for å se effekt av medikamenter. 

Men man har forsøkt å finne ut av dette med andre metoder. Konklusjonen er at en god del mennesker som bruker disse stoffene hyppig, ender opp med psykiske problemer (spesielt angst og depresjon), men også med det vi kaller kognitiv svekkelse. Det betyr at man mister litt av "fornuften", altså at hjernens funksjon blir redusert. Disse forandringene ser ut til å kunne vedvare, selv etter at man har sluttet å bruke MDMA. Spesielt alvorlig er det dersom man bruker disse stoffene i ung alder, for hjernen er da i en rivende utvikling og er mye mer sårbar for varig skade enn senere i livet. Så svaret er: Hjernen kan ta skade av langvarig bruk av MDMA. Jeg har ikke tall på hvor mange som får slike skader, og man kan ikke si på forhånd hvem som kan bli skadet. Mye av det jeg har nevnt ovenfor, gjelder også amfetamin og kokain. Derfor er det god grunn til å tenke seg om før man prøver ut slike stoffer.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut