Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor blir man full av alkohol?

Hei!

Hvorfor blir man full når man drikker alkohol?

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 12.05.2022

Kjære gutt, 12!

Spørsmålet ditt om hvorfor man blir full når man drikker alkohol, er veldig smart. Vi vet jo alle at man blir full når man får for mye å drikke, men det er nok mange som ikke vet hvordan alkoholen virker på hjernen.

Først må jeg fortelle at over alt i hjernen finnes det mottakssteder for alkohol. Vi kaller dette reseptorer. Når alkoholen setter seg ned på disse reseptorene, blir det utløst forskjellige stoffer fra hjernecellene. Disse stoffene virker blant annet på angstsystemet, lykkesystemet og mange andre systemer i hjernen. Dessuten kan alkoholen sette hjerneceller ut av drift, altså lamme hjernens funksjon. Alkohol er det rusmiddelet som virker på flest forskjellige steder i hjernen. Det er også et av de rusmidlene der det lett kan bli overdose, spesielt dersom man drikker sprit. 

Alkohol påvirker hjernen på mange forskjellige måter, alt etter hvor mye alkohol man har i kroppen. Når man bare har drukket litt, for eksempel et glass øl eller et glass vin, blir man ofte litt mindre engstelig og man kan kjenne seg avslappet. Dersom man fortsetter å drikke alkohol, vil man etter hvert få en promille som noen kaller "dopaminpromillen". Da har alkoholen satt seg ned på stadig flere reseptorer. Da begynner det vi kaller hemninger å forsvinne. Det betyr at vi kan begynne å si ting og gjøre ting som vi ikke ville gjort uten alkohol i hjernen. Ofte opplever folk at de har det morsomt når de har denne promillen. Men alkoholen gjør også at man ikke husker så godt det som er skjedd, så man kan gjøre dumme ting som man ikke husker etterpå. Dersom man drikker enda mer alkohol, vil stadig større deler av hjernen bli påvirket av alkohol. Da vil også de delene som styrer det vi kaller motorikken bli satt ut av spill. Motorikk kaller vi styringen av armer og bein. Fulle folk vil begynne å sjangle, det er fordi den delen av hjernen som vi kaller lillehjernen blir satt ut av spill. Lillehjernen styrer bevegelsene til musklene. 

Dersom man drikker enda mer alkohol, vil mer av hjernen bli påvirket og lammet. Man kan da bli bevisstløs og til og med dø dersom promillen blir alt for høy. 

Altså: Man blir full fordi alkoholen "erobrer" stadig større deler av hjernen og kobler ut funksjonen til disse delene. Derfor er det viktig å huske på at alkohol er et farlig stoff, og mange mennesker blir skadet eller til og med døde i forbindelse med alkoholrus. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut