Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hvor lenge varer en bad trip?

Hei!

Jeg røyka brunt i går og jeg begynte å badtrippe ekstremt mye og jeg tenkte bare negativt og tenkte at alle hater meg. Jeg våknet opp etter mange timers søvn, men jeg føler meg fortsatt høy. Ikke på samme måte som igår, men jeg hører fortsatt hjerne dunke og har sånn ekkel følelse inni meg. Og jeg har konsentrasjonsproblemer og jeg forstå null av hva som skjer rundt meg.
Hvor lenge kommer dette til å vare?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 31.05.2022

Kjære jente, 16!

Du forteller om en vond opplevelse etter å har røyket brunt. Jeg er ikke kjent med det begrepet, men jeg antar at du har brukt cannabis (hasj), Det du forteller, er ikke uvanlig blant hasjrøykere, og det er blitt mer vanlig de senere årene. Grunnen til det er at hasjen inneholder mye mer THC enn den gjorde for bare få år siden, mens CBD-innholdet er lite forandret. THC er det viktigste stoffet som kan lage trøbbel i form av vonde tanker, angst, depresjon og til og med psykoser (altså en form for sinnslidelse). CBD er et stoff i hasj som beskytter mot disse ubehagelige virkningene. Dermed får THC "overtaket".
Folk reagerer forskjellig på THC, noen får lett psykiske plager, til og med etter ett enkelt inntak, og disse plagene kan vedvare i lang tid. Noen få må legges inn på psykiatrisk avdeling. Heldigvis er det bare noen få som opplever dette. De aller fleste kommer til hektene etter få dager. 

Du spør om hvor lenge dette vil vare. Dessverre er det ikke mulig for meg å si hvor lenge du vil føle deg dårlig, men de aller fleste kvikner til på noen få dager. 

Det kan hende at du er disponert for å oppleve dette igjen. Derfor gjør du klokt i å være forsiktig i fremtiden, du har ikke kontroll på hvor sterkt stoff du tar inn og dermed hva du utsetter deg for.

Slike opplevelser som du forteller om, er en av grunnene til at jeg advarer mot en alminneliggjøring av cannabisbruk. Når flere bruker cannabis, vil det også bli flere med alvorlige psykiske symptomer. Og selv om det er få personer som får slike reaksjoner, er det skikkelig ille for dem de gjelder og deres familier. 

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut