Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Gir snus rus?

Hei!

Er snus et rusmiddel eller er det ikke det?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 09.04.2021

Kjære jente, 15! 

Spørsmålet ditt er veldig interessant, siden såpass mange unge mennesker bruker snus. 

Svaret er at nikotin, som snus inneholder, ikke regnes som et rusmiddel. Men det er bare halve sannheten! Nikotin gir ikke rus på linje med alkohol og de ulovlige rusmidlene. Nikotin regnes som et av de sentralstimulerende midlene, sammen med amfetamin og kokain, men effekten er selvsagt annerledes og mye mindre.

Effekten av nikotin på kroppen minner mye om den som rusmidler har. Nikotin er nemlig et av de mest avhengighetesskapende midlene. Man kan bli fysisk avhengig etter bare få ukers bruk, faktisk raskere enn ved de fleste av de ulovlige rusmidlene og alkohol. Mange opplever å bli oppkvikket av nikotin når de begynner å bruke det. Etter hvert som man blir avhengig, virker det motsatt. Mange sier da at snusen virker beroligende. Egentlig er den "beroligende" effekten at man demper abstinenser når man får en ny dose. Abstinens er en ubehagelig følelse, dermed kan det være vanskelig å slutte med nikotin. Fordi man kan få i seg større doser nikotin  gjennom snus enn gjennom sigaretter, er faren for avhengighet og abstinenser faktisk større for snusbrukere enn for sigarettrøykere. 

Så oppsummert: Nikotin gir ikke rusopplevelser og er derfor ikke definert som et rusmiddel, men det gir avhengighet hos mange og "oppfører seg" dermed som rusmidlene. Det kan være lurt å ha dette i mente dersom man tenke å begynne med snus. Dette kommer i tillegg til de helsskadene man etter hvert har sett at snusen kan gi, blant annet høyt blodtrykk og hjertesykdommer, enkelte kreftformer og pskyiske plager som søvnvansker, angst og depresjon. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut