Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Forholdsregler når man har genital herpes

Hei!

Har et spørsmål: Jeg har genital herpes og har nå smittet partner. Jeg har hatt viruset i snart et år.
Er jeg immun mot å bli smittet til munnen av samme herpestype (som jeg allerede har) ved for eksempel oralsex med min nåværende partner?
Tenker selvfølgelig ikke på å ha oralsex under synlig utbrudd.

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 27.11.2019

Hei kvinne, 18+!

Herpesviruset som du er smittet med, blir værende i kroppen din hele livet ut, du blir altså ikke kvitt det. Det vil komme utbrudd fra tid til annen, og da går det an å dempe plagene med medikamenter, men du blir ikke kvitt viruset.

Spørsmålet ditt om du blir immun mot å bli smittet til munnen, er således lett å besvare: Du er smittet i hele kroppen, og dersom du får utbrudd i munnen er det mest sannsynlig med det samme viruset du allerede har. Det er to forskjellige herpesvirus man kan bli smittet av. Heldigvis ser det ut til at man er mindre mottakelig for "dobbeltinfeksjon" med begge virus når man først er smittet med det ene viruset. Du kan altså gjerne ha oralsex uten å bekymre deg for noe ytterligere smitte enn den du allerede har i kroppen.

Med hilsen
Dagfinn Haarr
Smittevernoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut