Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Farlig å røyke hasj?

Farlig å røyke hasj?

Mann 22

Svar fra ungrus.no 21.06.2023

Kjære mann, 22.

Du stiller et kort og tilsynelatende greit spørsmål. Jeg skal forsøke å svare på det du spør om, altså om hasjrøyking er farlig; cannabis er jo mer enn hasj. Så er det også et spørsmål om hva man mener med begrepet "farlig". 

1. Når man røyker hasj, vil vel de fleste blande dette med tobakk. Alle vet at tobakksrøyking skader lungene og mange andre organer. Et spørsmål er om hasjøyking er mer skadelig (farlig) enn å røyke bare tobakk.  Jeg har selv forsket på dette, og hos mine pasienter er det en klar tendens til at lungene tar mer skade av hasjrøyking enn av tobakksrøyking alene. Internasjonale studier handler ofte om marihuanarøyking, og her er resultatene mer sprikende: Noen finner økt skade på lungene, andre finner ikke dette.

De som bruker overtrykksrøyking (bøtte/bong) har større risiko for å sprenge lungeblærene og altså skade lungene. 

2. Lenge var det opplest og vedtatt at hasjrøyking ikke kunne være dødelig. Nå viser det seg at det ikke er helt riktig: Det er rapportert dødsfall av hjertestans etter cannabisrøyking. Dette gjelder et fåtall tilfeller, og man vet ikke på forhånd hvem som risikerer en slik fatal bivirkning. 

3. I kroppen har vi vårt eget endocannabinoide system. Dette er først kartlagt i de senere år. Det viser seg at dette systemet er med på å regulere nær sagt alle kroppsfunksjoner, og det finnes i nesten alle organer i kroppen. Dette systemet er svært finjustert. Når man røyker hasj, "overstyrer" man deler av dette systemet. Hvor farlig dette er, er foreløpig usikkert, men sunt er det nok ikke. 

4. Cannabis påvirker store deler av hjernen, spesielt hukommelse og læringsevne, det kan utløse angst og depresjon hos enkelte personer. Om dette er å betrakte som farlig, vil variere fra person til person, men sunt er det ikke. 

Som du ser, påvirker hasjrøyking ikke bare lungene, men de fleste organene i kroppen. De fleste effektene er avhengige av hvor stor dose man bruker, altså hvor mye man røyker, hvor mange år man røyker, men også hvordan kroppen reagerer på hasjrøykingen. Men det er ikke noe enkelt fasitsvar på spørsmålet ditt om hasjrøyking er farlig. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut