Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Farer ved kokainbruk

Hei!

Hvorfor er kokain så farlig?
Jeg trenger dette for et skoleprosjekt!

Takk!

Svar fra ungrus.no 19.02.2020

Kjære gutt, 13! 

Siden dette er et skoleprosjekt, er det viktig at du jobber litt med å finne svarene selv, det er mange gode nettsider, for eksempel har rustelefonen.no en omfattende liste med Fakta om rusmidler.

Men jeg kan gi deg litt informasjon: Kokain er et av de sentralstimulerende stoffene, sammen med amfetamin og faktisk også nikotin. Disse stoffene påvirker hjernen slik at den slipper ut lykkestoffer, slik som dopamin. Slike stoffer gjør at vi føler oss glade, oppspilte og tøffe. Etter at effekten har gitt seg, blir vi ofte deprimerte og triste, for da er lageret av lykkestoffer oppbrukt. Hjernen må da produsere mer dopamin før de sentralstimulerende stoffene virker igjen. 

Det er svært lett å bli avhengig av kokain. Kokain virker også på blodårene, både i hjernen og i resten av kroppen. Det kan medføre både hjerneslag og hjerteinfarkt. Blodtrykket kan bli høyt. Men det er nok de psykiske virkningene som de fleste opplever som mest plagsomme. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut