Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Dødsfall som følge av alkoholoverdose?

Hei!

Kan man besvime og ikkje våkne opp igjen visst man er full/beruset?
Bare lurer, for det var dette min mor døde av, sa familien og legene, men er redd for at dei skal skjule at det eigentlig var overdose av alkohol (om det er mulig).

Jente 13

Svar fra ungrus.no 04.02.2020

Kjære jente, 13! 

Dette var et veldig vanskelig spørsmål, og jeg kan ikke si så mye mer enn det familien og legene har sagt til deg når det gjelder hva din mor døde av. Det er, uansett dødsårsak, veldig trist at du har mistet din mor i så ung alder. 

Nedenfor har jeg gått igjennom noen av de tingene som kan føre til at man dør av (eller i forbindelse med) alkoholbruk.  Alkohol kan være årsak til dødsfall på forskjellige måter. 

For det første kan man bli forgiftet (eller få overdose, som du helt riktig kaller det). Allerede fra omtrent 3 i promille er det fare på ferde, spesielt hos mennesker som ikke drikker alkohol til vanlig. Hos folk som bruker mye alkohol daglig, ligger grensen for forgiftning høyere. Det som da skjer, er at man slutter å puste. 

For det andre vil mange bli bevisstløse, før de kommer så høyt opp i promille at det er dødelig. Dersom de da blir liggende på ryggen, vil tungen kunne falle bakover og gjøre at pusten stopper. Da er det pustestopp man dør av. Alkohol kan også gi oppkast som kan havne i luftveiene og gi pustestopp.

Alkohol gir også dårligere balanse og dømmekraft, dermed kan den føre til alvorlige ulykker og voldsbruk.

Jeg vet ikke om dette bringer noen klarhet for deg. Det kan virke som om dødsfallet er alkoholrelatert, både ut fra hva du og familien og legene sier, og kanskje er det ikke mulig å finne mer ut av det, annet enn å prøve å akseptere at det var slik det var. Trenger du noen å snakke med om dette, kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut