Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Dø av alkoholforgiftning?

Hei!

Jeg er 23 år, kan jeg dø av å drikke veldig mye sprit og brennvin, for eksempel konjakk?

Jente 23

Svar fra ungrus.no 14.01.2021

Kjære jente 23! 

Det enkle svaret på ditt spørsmål om du kan dø av å drikke sprit, er JA. Alle former for sprit, også konjakk, kan gi en så rask stigning i promillen at man kan dø av det. Allerede en promille på 3 kan være dødelig, og lavere promille kan også være farlig dersom vi blander alkoholen med beroligende tabletter eller sovemidler, for eksempel. 

Det ikke alle vet, er at alkohol er et av de stoffene der det er kortest vei fra trygg dose til dødelig dose. Det er flere måter å dø på: 

  • Man kan regelrett bli forgiftet, og pusten stopper.
  • Man blir bevisstløs når man får høy nok promille, og dersom man havner på ryggen når man blir bevisstløs, vil tungen kunne falle bakover mot pusterøret og man kan dø av pustestopp.
  • Oppkast er vanlig ved høy promille, og man kan bli kvalt av sitt eget oppkast. 

Men de aller fleste som dør av alkohol, dør ikke av forgiftning. Fordi alkoholen fjerner hemninger og påvirker balanse og motorikk, er vold og ulykkker som for eksempel av drukning under alkoholpåvirkning det som tar mange liv. Og da kan promillen være mye lavere enn 3, og man kan like godt ha drukket øl eller vin!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesalist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut