Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Barn og snus

Hei!

Hvilke effekter har snus på kroppen til barn under 18?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 02.12.2020

Kjære gutt, 14!

Spørsmålet ditt er viktig, fordi en god del ungdommer begynner med snus før de har lov til det. Snus har nok samme effekt på kroppen til tenåringer som de som er eldre, men fordi kroppen og hjernen er i en rivende utvikling, er den ekstra sårbar for mange påvirkninger, og det kan bli varige skader. Snus inneholder nikotin, og det største problemet med nikotin er at man veldig lett blir avhengig av det. Det kan faktisk utvikle seg avghengighet i løpet av få ukers bruk. Vi vet også at det er lettere å bli avhengig av mange forskjellige rusmidler dersom man begynner tidlig å bruke dem. Så den største bekymringen jeg har når ungdommer begynner med snus, er at mange av dem kan bli avhengige av nikotin, og det er svært vanskelig å komme ut av en slik avhengighet. 

Nikotin virker på andre steder i kroppen også. De skadevirkningene kommer først etter lengre tid. Når man bruker snus, vill hjertet slå fortere, blodårene trekker seg sammen, og det gjør at man etter mange år kan få hjertesykdommer på grunn av snusbruken. Det er også vist at noen kreftformer er vanligere hos snusbrukere, men det kommer i tilfelle etter veldig mange års bruk. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut