Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Avhengig av telefon?

Hei!

Hvorfor blir man telefonavhengig?

Jente 17

Svar fra ungrus.no 26.11.2021

Kjære jente,17! 

Dette var et artig spørsmål som kanskje ikke er så lett å besvare enkelt. Slike "hvorfor"-spørsmål er ofte nesten umulig å svare godt på. Jeg kunne tenke meg å formulere spørsmålet litt annerledes: "Er det virkelig slik at man blir telefonavhengig slik man kan bli avhengig av diverse rusmidler? Og i så fall, hvordan skjer det?".

Først litt om avhengighet: I rusfeltet kan avhengighet defineres som handlinger som går ut over det sosiale livet, økonomien, hverdagen, venner, og der det gir abstinenser dersom man forsøker å slutte med det man er blitt avhengig av. Men før den tid har vi noe som heter "skadelig bruk". Jeg tenker at de fleste som er altfor opptatt av sine smarttelefoner, er i den kategorien. Veldig mange av oss griper telefonen for å sjekke epost, meldinger, nyheter etc, uten at det kan kalles avhengighet. Dette er mer uvaner som vi har lært oss til. Noen blir så opptatt av å være "påkoblet" at det kan defineres som skadelig bruk, fordi det går ut over det sosiale livet og hverdagen forøvrig, men det er fortsatt nokså greit å komme ut av det ved å "frakoble" en viss tid. De fleste vil kunne legge fra seg telefonen noen dager uten å få abstinenser (som er en av definisjonene på avhengighet). Slike uvaner kan vi avlære ved å begrense denne bruken av telefonen. 

Men noen apper ser ut til å virke mer direkte på de sentrene i hjernen som også rusmidler virker på. Disse sentrene sender ut lykkehormoner (endorfiner og dopamin). Jo raskere respons man får på innlegg, instagramposter, tweets etc, jo mer av disse stoffene kan skilles ut i hjernen. Og da kan det virkelig gå ut over funksjonen i hverdagen, og det er ikke enkelt å komme ut av en slik situasjon. Dels er dette tillærte måter å bruke telefonen på, og dels er det en direkte effekt på kjemien i hjernen. Da kan det kreve mye innsats og god støtte i omgivelsene å erstatte den tilfredsstillelsen som telefonen gir, med den tilfredsstillelsen det gir å samhandle med andre mennesker og være en aktiv deltaker i samfunnet. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut