Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Avhengig av proteinbar

Hei!

Jeg er 15 og avhengig av "Eldorado Mellombar", jeg spiser cirka 30 mellombarer hver uke.
Jeg har fått store økonomiske problemer og ukelønnen har blitt for liten!
Hva skal jeg gjøre for å slutte med Mellombar?

Mvh. Gutt 15

Svar fra ungrus.no 05.05.2023

Hei gutt, 15!

Spørsmålet om avhengighet av Mellombar har vi aldri fått før i Ungrus.no. Men det er en god del likheter mellom forskjellige typer avhengighet, det kan være enkelte matvarer, alkohol, sex, spill, nikotin eller heroin. Derfor skal jeg forsøke å svare på spørsmålet ditt. Kanskje noen som er avhengig av andre ting enn mellombarer kan få noen ideer til hvordan de kan jobbe med avhengigheten sin.

Alle typer avhengighet styres stort sett av belønningssenteret i hjernen. Disse nervesentrene sender ut lykkestoffer når man blir "utsatt" for de tingene man er blitt avhengig av. Det som da skjer, er for det første at man føler en slags lykke når man gjør (eller tar inn) det man er avhengig av. For det andre får man lyst til å gjøre mer av det samme. Og det siste (og nesten mest alvorlige) er at man opplever abstinens dersom man ikke får det man er avhengig av. Abstinens er ubehagelig. Man kan oppleve kroppslige og psykiske plager som svetting, diare, dårlig søvn, depresjon og hjertebank. 

I tillegg til disse kjemiske prosessene i hjernen, handler avhengighet også om læring. Vi mennesker er konstruert for å lære nye ting hele tiden, både nyttige og unyttige; vi kan ikke unngå dette. Og når man blir avhengig av noe, vil man også "lære å bli avhengig". Så når man skal prøve å bli kvitt en avhengighet, må man også huske på at man skal "avlære" det mønsteret man har lært seg.

Her er noen av metodene som blir brukt i behandlingen av avhengighet. Du får se om noen av metodene kan passe for deg. Uansett hvilken metode du velger, må du ha støtte av mennesker rundt deg. Mennesker med alkohol eller narkotikaavhengighet som går i AA eller NA, kan få en sponsor, en støtteperson de kan kontakte nærmest døgnet rundt når de trenger hjelp i vanskelige situasjoner. Skaff deg en slik støtteperson, en god venn, foreldre, søsken eller andre som vil gjøre en innsats for deg og som du kan være helt ærlig med.  

1. "Cold turkey", som i ditt tilfelle vel være å slutte brått med å spise mellombarer. Da sørger man for å ikke utsette seg for det man er avhengig av. I ditt tilfelle må du altså lage et opplegg for deg selv i noen uker der du ikke kommer i kontakt med mellombarer i det hele tatt, altså ikke gå i butikken eller andre steder der mellombarer er å finne. Det er nok sannsynlig at du vil oppleve en eller annen form for abstinens, og du vil antagelig få en intens lyst på mellombarer. Da kommer en sponsor godt med!

2. Nedtrapping: Når man er avhengig av beroligende tabletter, heroin eller andre stoffer, brukes ofte nedtrapping som metode. Da lager man en plan der man gradvis reduserer inntaket. Jeg har arbeidet mye med slike opplegg, og da gjorde vi det slik at mine pasienter styrte nedtrappingen i stor grad selv. Det aller viktigste var ikke å øke dosen igjen, men vi brukte ofte lang tid på nedtrappingen. Denne metoden er jo mer skånsom enn det å slutte brått. Skal du trappe ned, må du lage en veldig tydelig plan og alliere deg med noen du stoler på for å hjelpe deg med å følge planen. Og det viktigste dere må være helt knallhard på, er å aldri øke "dosen". 

3. Substitusjonsbehandling: Det betyr at vi tilfører kroppen et stoff som ligner på det man er avhengig av. De to mest typiske er metadon- eller Subutexbehandling dersom man er avhengig av heroin, og bruk av nikotinplaster eller nikotintyggegummi for å slutte å røyke. I ditt tilfelle vil det bety å erstatte mellombarene med noe som er minst like sunt, men som er billigere. Hver gang du da føler trang til å kjøpe en mellombar, putter du "substitusjonsmaten" i munnen i steden. Litt etter hvert vil du lære hjernen din at det ikke er mellombarer du må putte i munnen når du føler trang. Denne "avlæringen" tar tid.En tommelfingerregel er at det tar like lang tid som det har tatt å lære den uheldige atferden. 

Du virker veldig motivert for å gjøre noe med det du opplever som et problem, og da er halve jobben gjort. Så får du diskutere hvilken metode du prøve, og husk at det er bare å prøve på nytt dersom metoden ikke virket slik du ville. Det viktigste er ikke å gi opp!

Lykke til!

Dagfinn Haarr

Lege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut