Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Angst, alkohol og cannabis

Hei!

Jeg opplevde et angstanfall for 2 måneder siden og har følt mye på angst i etterkant gjennom hverdagen. Slik at det har tatt all fokuset mitt og gjorde at jeg ikke så noe glede i hverdagen. Jeg har røyket cannabis nesten daglig i 4-5 år men etter den traumatiske angst anfallet har jeg holdt meg langt unna cannabis og alkohol. Så nå har jeg vært edru fra alt i ca 2 måneder, til og med kuttet nikotin. Jeg har hatt samtaler med en terapaut og kommet på bedringsvei. Jeg har virkelig tatt tak i angsten og jobbet med meg selv på flere måter. Jeg har det bedre og takler angsten mye bedre enn før men samtidig har jeg noen episoder med angst. Jeg har lyst til å kose meg med en liten joint eller 1-2 øl men er redd for at det skal påvirke angsten igjen. Vet at cannabisen ikke er årsaken men vet samtidig at det påvirker angsten og gjør det verre. Men på en annen side er ikke jeg så glad i alkohol eller annet rus og føler at cannabis var det beste for meg før jeg begynte å kjenne på angsten. Så spørsmålet mitt er hvor lenge bør jeg holde meg edru før jeg kan prøve å ta noen øl eller røyke en liten joint?

Svar fra ungrus.no 31.07.2023

Hei!

Du spør om hvor lenge du må vente til du kan bruke alkohol og/eller cannabis uten å utløse nye angstanfall. Jeg kan nok ikke gi deg noe helt sikkert svar på spørsmålet ditt. Det jeg kan si, er at cannabis er kjent for å kunne utløse angst, det samme er alkohol, men i mindre grad. Vi vet jo ikke om det var cannabis eller alkohol som utløste ditt angstanfall. Det som er temmelig sikkert, er at terskelen for å utløse nye anfall er lavere nå som du har hatt et slikt anfall. Med andre ord: Sjansen for nye anfall øker, spesielt dersom du bruker cannabis. 

Hjernen har en enestående evne til å "reparere" seg, men det er svært individuelt hvor raskt en slik reparasjon skjer. Du må derfor regne med at det kan bli utløst nye anfall, selv etter lang tid. Jeg vil råde deg til å kutte ut cannabis i fremtiden dersom du vil unngå angstanfall. Angst er, som du beskriver, en svært ubehagelig følelse. Og cannabis har i tillegg en rekke andre virkninger på hjernen som ikke er heldige. Etter noen måneder vil du merke mange positive virkninger av at hjernen din ikke er påvirket av cannabis. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut