Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Alkohol og betennelse i bukspyttkjertelen

Hei!

Kan man drikke øl etter noen måneder når man har hatt bukspyttkjertel-betennelse?

Mann 54

Svar fra ungrus.no 07.02.2024

Kjære mann, 54!

Du lurer på om du kan drikke øl etter at du har hatt betennelse i bukspyttkjertelen. 

Betennelse i bukspyttkjertelen skyldes oftest gallestein eller høyt forbruk av alkohol. Spesielt kombinasjonen av alkohol og nikotinrøyking øker faren for en slik betennelse. Ettersom jeg ikke vet årsaken til at du fikk din bukspyttkjertelbetennelse, er det vanskelig for meg å gi deg et sikkert svar. 

Men dersom årsaken til din bukspyttkjertelbetennelse var et høyt forbruk av alkohol, gjerne i kombinasjon med sigarettrøyking, vil jeg anbefale deg å ikke ta noen sjanser. Faren for tilbakefall er, etter min erfaring høy, selv ved moderat inntak av alkohol. Det tryggeste vil da være å avstå helt fra alkoholinntak.
Det å ikke bruke alkohol kan også gi mange andre helsegevinster. Jeg kan nevne lavere blodtrykk og mindre fare for hjertesykdom, et bedret immunforsvar, mindre plager med søvnvansker og bedre fysisk form. 

Dersom det var andre årsaker til at du fikk betennelse i bukspyttkjertelen, vil jeg anbefale at du rådfører deg med fastlegen din om videre alkoholbruk.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut