Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Akutthjelp

Hei!

Har en venn som nettopp trykka i seg noe som han trodde var speed. Men han fikk en gass opp i halsen, ble lamma i hele fjeset og ble kvalm og ligger og rister og trykk i hode og hjerte. Har hatt det i ca 20 min. nå.
Hva kan det være han har fått i seg, og hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 21.12.2021

Kjære kvinne, 18+! 

Vi i ungrus.no er ikke en "øyeblikkelig-hjelp"-tjeneste, så jeg håper dere har tatt kontakt med lege eller legevakt og fått vurdert din venn. 

Men det du forteller, er noe som man kan oppleve når man kjøper illegale rusmidler. Det er jo ingen "varedeklarasjon" på det man får tak i, og vi har eksempler på at det faktisk kan stå om livet i slike tilfeller. Det er ikke lett å si hva din venn har fått i seg, det er veldig mange kjemiske forbindelser som kan gi svært ubehagelige og til dels farlige virkninger. For meg virker det sannsynlig at han kan ha fått i seg et sterkt sentralstimulerende stoff, men det er mange slike på det illegale markedet. Du beskriver noe som kan passe med sterk blodtrykk- og puls-stigning, altså at hjerte-karsystemet blir overstimulert.
Hos unge, friske mennesker kan det gå bra uten avorlig skade, men vi har eksempler på både hjerneslag og hjerteinfarkt utløst av sentralstimulerende stoffer.
Jeg håper at din venn kom greit ut av dette!

Hvis du opplever noe lignende igjen, bør du ikke nøle med å ringe 113 for å få hjelp.

Med hilsen

Dagfinn Haarr 

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut