Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

ADHD og hasjbruk

Hei!

Jeg har prøvd meg på hasj, sliter med depresjon og føler at det hjelper. Men jeg vet og at det ikke er bra, men det hjelper meg, for jeg føler jeg kan faktisk opplever noe når jeg røyker hasj. Men jeg har ADHD og legger merke til at jeg reagerer forskjellig i forhold til mine venner. Enten så blir jeg kjempe snakkesalig og klarer ikke og holde kjeft. Jeg legger merke til at jeg har episoder med angst at jeg føler at tunga mi ikke er der lengre. Da det skjedde sist gang, fikk jeg full panikk.
Spørsmålet mitt er: Reagerer folk med ADHD annerledes på hasj enn folk uten ADHD og hvorfor gjør man det ?

Gutt 23

Svar fra ungrus.no 17.03.2023

Kjære gutt, 23!

Spørsmålet ditt om mennesker med ADHD reagerer annerledes på hasj, var veldig interessant, fordi det er kjent at det er flere ADHD-pasienter som bruker cannabis enn resten av befolkningen. Man regner med at en av årsakene til dette kan være at cannabis virker dempende på aktiviteten i hjernen, og dermed kan ubehagelige psykiske plager bli lindret. Dette stemmer jo godt med det du forteller: At hasj ser ut til å hjelpe deg med depresjonen din, men at "bivirkningene" er skikkelig ubehagelige. 

De bivirkningene du beskriver når du bruker hasj, er godt kjent hos mange brukere, også hos de som ikke har ADHD. Men en rekke forskningsartikler forteller oss at ADHD-pasienter oftere får slike plager. Dette har nok en viss sammenheng med at dagens hasj sammenlignet med tidligere har mye mer THC (som utløser disse reaksjonene) og ikke noe økt CDB (som virker beskyttende og som til og med prøves ut som medisin mot en del psykiske lidelser). Forklaringen er at mennesker med ADHD har en endring i "hjernearkitekturen" som gjør dem mer sårbare for blant annet THC.

Dersom du bruker Ritalin, er det også vist at noen som kombinerer dette med cannabis, har økt sjanse for å få hjertetrøbbel.

Så svaret er, oppsummert: Du har rett i at ADHD-pasienter oftere får problemer med cannabisbruk, og dette skyldes rett og slett at hjernen er mer sårbar for slike kjemiske stoff. Slik du beskriver dine reaksjoner på hasj, er det vel slik at bivirkningene er såpass plagsomme og alvorlige at du kanskje bør vurdere en annen behandling av dine psykiske plager. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut