Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

ADD og snus

Hei!

Jeg har ADD og er dessverre blitt avhengig av snus. Jeg har lest at nikotin virker på hjernen på samme måte som medisiner mot ADHD. Er dette sant? Og kan personer med ADHD bli fortere avhengig nikotin?

Jente 15

Svar fra ungrus.no 21.06.2021

Kjære jente, 15!

Du spør om nikotin virker slik som de medisinene vi vanligvis bruker ved ADHD. Det er ikke noe dumt spørsmål, fordi nikotin også er regnet som et såkalt sentralstimulerende stoff, slik også flere av medikamentene mot ADD og ADHD er. Men det korte svaret på spørsmålet ditt er at det ikke er slik, nikotin er ikke vist å ha noen positiv effekt på ADD og ADHD. Derimot kan nok nikotinavgengighet ha mange negative effekter som også kan virke inn på både humøret, angst og depresjon.

Mitt råd blir da: Prøv å klare å komme deg ut av nikotinavhengigheten som snusen har gitt deg før den "setter seg altfor fast". Du kan jo lese på ungrus.no og mange andre nettsteder hvor bekymret vi er nettop for at snus faktisk lettere gir nikotinavhengighet enn andre tobakksprodukter.
Når du er kvitt snusen, vil du også lettere kunne kjenne etter hvordan eventuelle medisiner du får mot din ADD virker. 

Lykke til!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Leges

Sesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut