Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Pappa, sønn og rus

Hei!

Jeg er en gutt på 12 år som lurer på om kokain og hasj er farlig. Vet at faren min driver med det og er ganske bekymra for han.
Jeg tok litt fra pappa, siden han sa det var behagelig og tror kanskje jeg er avhengig og vet ikke helt hva jeg skal gjøre.

Gutt 12

Svar fra ungrus.no 06.11.2020

Hei Gutt på 12 år!

Takk for at du skriver inn til oss og spør om dette. Jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan. 

Jeg vil først forsøke å svare deg på spørsmålet om hasj og kokain er farlig. 
Ja, kokain kan være veldig farlig, både ved å ta det en gang og hvis du tar det jevnlig. De vanligste skadene ved å bruke kokain er skader på hjertet, pskykiske skader og avhengighet. 
Hasj eller cannabis har blitt mye sterkere enn tidligere. Den kan gi sterkere rus, og dermed er sjansen også større for skader. En ung person som deg har en hjerne som fortsatt utvikler seg, og dermed er hjernen din mer sårbar for skader, dersom du bruker cannabis. 
I tillegg øker sjansen for det vi kaller psykose. Dette kan oppleves skremmende, fordi man kan få problemer med å skille mellom virkelighet og fantasi. Det kan føre til at man kan bli veldig redd. 
Man kan også lett bli avhengig av cannabis, spesielt hvis man starter med hasj i ung alder. Hasj virker inn på om du klarer å huske ting, konsentrere deg eller lære nye ting. 

Jeg kan veldig godt forstå at du blir bekymret for pappaen din når han ruser seg. Det gjør nok at du føler deg utrygg og redd til tider. Jeg vil anbefale deg sterkt å prate med en voksen du stoler på så raskt som mulig. Det kan være læreren din på skolen, helsesykepleier, en annen i familien din eller en annen voksen. Det kan være godt å få pratet med noen om dette, så du slipper å være alene med det. 

Jeg skjønner også ut fra det du skriver, at du er redd for din egen helse, nemlig om du er blitt avhengig. I den forbindelse vil jeg råde deg til det samme som tidligere, nemlig å prate med en voksen. Det er hjelp å få! Sjansen er også større for at du kan klare å slutte med narkotiske stoffer dersom du får hjelp tidlig. 

Ta vare på deg selv med å søke hjelp! 

Hilsen Carina Egeland

Avdeling for rus og avhengighetsbehandling

Sørlandet sykehus

 

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut