Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Utgifter til alkohol og røyk når man er avhengig

Hei!

Lurer på hvor mye en alkohol- eller røykavhengig bruker på ett år?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 20.09.2022

Hei!

Sigaretter koster mellom 150 og 160 kroner for en pakning med 20 sigaretter. Ofte vil en som er avhengig av nikotin røyke mellom 15 og 20 sigaretter om dagen. I løpet av et år kan det da koste opptil 55 000 kroner.

Når det gjelder alkohol er det variabelt hvor mye en alkoholavhengig drikker, og det er også avhengig av hvilken type alkohol vedkommende drikker. En halvliter øl koster i butikk rundt 30 kroner. Det er som sagt usikkert hvor mange øl en akoholavhengig drikker hver dag, men hvis vi går ut i fra at vedkommende drikker 10 øl om dagen vil dette utgjøre over 100 000 kroner i løpet av et år. Noen alkoholikere drikker så mye som en hel flaske brennevin om dagen og med en pris på cirka 400 kroner vil utgiften i løpet av et år være nesten 150 000 kroner.

Dette er utgiftene den enkelte har knyttet til sin avhengighet, i tillegg kommer også ulike helseskader. Helseskadene og det at en alkoholavhengig ofte ikke klarer å holde på en jobb, medfører også utgifter for samfunnet. Det er regnet ut at bruken av alkohol koster samfunnet over 20 milliarder i året. Dette er knyttet til sykefravær og lavere effektivitet på jobb, samt kostnader til helse- og velferdstjenester. Noe beregninger sier at den totale kostnaden når en tar med redusert helse og livskvalitet er over 100 milliarder.

En som røyker jevnlig vil også få helseskader som for eksempel lungekreft. Det medfører utgifter til behandling på sykehus og lignende.

Som du ser vil det at du lar være å røyke og bruker lite alkohol spare både deg og samfunnet for store summer.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut