Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Narkotika av planter

Hei!

Hvilke narkotiske stoffer er laget av planter?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 22.03.2019

Hei!

Dette er et spørsmål vi har svart på tidligere, så jeg gjengir bare dette svaret;

De eldste formene for narkotika kommer alle fra planter, det som har endret seg gjennom tidene er hvordan de blir foredlet.

Hasj og marihuana kommer fra cannabisplanten og brukes i den form de høstes fra planten. Marihuana er tørkete blader og toppskudd, mens hasj er resin fra toppskuddene. I noen tilfeller utvinnes også hasjolje fra planten. Hasj og hasjolje er mer konsentrert og gir større ruseffekt enn marihuana.  

Heroin og morfin kommer fra opiumsplanten. Fra gammelt av røykte man råopiumen som ble utvunnet fra frøkapslene til planten. I senere tid lærte man seg å foredle opiumen til heroin og morfin, dette ble gjort for å kunne bruke dem som medisin. Morfin brukes i dag fremdeles som et smertestillende middel.

I Sør-Amerika har indianerene i lang tid tygget bladene til kokaplanten for å få energi og dempe sultfølelse. Nå foredles bladene til kokain i pulverform som gir en mye sterkere rusvirkning enn den en får når en tygger dem.

I enkelte afrikanske land tygger man fortsatt planten khat uten at man foredler den. Det finnes også ulike typer sopp som kan gi en ruseffekt, disse finnes i forskjellige deler av verden.

Ved å trykke på lenken til rustelefonen.no, vil du finne fakta om de ulike rusmidlene

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt!

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut