Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Lovlige og ulovlige rusmidler

Hei!

Hvorfor er hasj ulovlig med tanke på at alkohol og tobakk er mer skadelig og mer avhengighetsskapende? 
Som jeg vet, har jeg ikke lest om noen som har dødd av f.eks. en hasj overdose. Det er en plante som bedøver hjernecellene.

Gutt 19

Svar fra ungrus.no 21.08.2023

Hei!

Alkohol er lovlig fordi Norge har lang tradisjon med alkohol, og det er vanskelig å gjøre noe som er en så stor del av norsk tradisjon ulovlig. Vi har imidlertid ganske strenge regler på hvem som kan kjøpe/skjenke, og vi har også en grense på at alkoholholdige drikker ikke skal inneholde mer enn 60 %. Det har vært forsøkt med forbud i Norge på 1920-tallet, men det medførte en voldsom vekst i smugling og hjemmebrenning. Det er jo også en lang tradisjon for bruk av tobakk. Myndighetene har gjort mange tiltak for å begrense bruken av alkohol og tobakk nettopp fordi disse er avhengighetsskapende og potensielt skadelige.

Norsk narkotikapolitikk er i stor grad basert på en internasjonal FN-forsamling som ble avholdt i 1961. Her bestemte man å forby en rekke stoffer, i håp om at dette ville redusere bruken av disse stoffene. Dersom alkohol hadde vært et forholdsvis nytt og ukjent stoff på denne tiden, er det sannsynlig at også dette ville blitt forbudt. Solberg-regjeringens forslag til rusreform ville avkriminalisere innehav og bruk av mindre mengder narkotika. Det er imidlertid ikke det samme som å legalisere.

Du kan lese mer om mulige skader og fare for avhengighet ved bruk av cannabis på sidene til rusinfo.no

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut