Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Hvordan stå imot gruppepress?

Hei!

Jeg føler gruppepress, hva skal jeg gjøre?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 06.01.2023

Hei,

Vi har svart på tilsvarende spørsmål tidligere og jeg velger å gjengi et av disse svarene:

Gruppepress  kan oppleves både som ubehagelig og litt truende. Det er fordi man risikerer noe ved å stå imot det andre mener er riktig. Man risikerer rett og slett å bli utstøtt av gruppa.
Det kan samtidig være fryktelig vanskelig dersom vi hele tiden prøver å være noe vi føler ikke er riktig for oss selv. Det kan også være krevende om det er ulike "krav" og forventninger fra de ulike gruppene vi tilhører, som f.eks. familie, klasse, venner og jobb, for det er helt umulig å tilfredsstille alle! 

Da kan det være lurt å øve seg på å stå i mot og si ifra, for dette er situasjoner vi kan komme opp i gjennom hele livet. For å klare det, er det viktig å tenke gjennom hva vi selv ønsker og hvorfor. Da er det lettere å stå for det, selv om vi møter motstand. Mennesker som tør å si i fra, blir ofte respektert, selv om det kan være vanskelig å være så modig at man tør å stå alene om en avgjørelse. 
Hvis vi tør å stå for den vi er og det vi mener, kan det gjøre det lettere for andre også å stå i mot press. Da får vi kanskje selv også mer respekt for mennesker som tør å skille seg ut?

Av og til kan vi oppdage at vi ikke liker de "reglene" som gjelder i ei gruppe, og at vi ikke lenger ser noen grunn til å prøve å tilpasse oss. Da er vi frie til å prøve å finne andre mennesker som har de samme verdiene og holdningene til ting som vi selv har.

Det kan også være lurt å snakke med en venn eller venninne hvis vi skal være med på noe der vi tror vi kan bli utsatt for ubehagelig gruppepress. 
Det å få støtte, om det så bare er fra én person, kan gjøre hele forskjellen!

Håper dette kan være til hjelp for deg.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut