Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Barns rett til privatliv på telefonen

Hei!

Jeg er 15 år, og jeg lurer litt på om foreldre kan sjekke telefonen til ungdommen når han/hun blir 16 år. Hva er ungdommens rettigheter som 16 åring når det gjelder telefon?
Kan for eksempel foreldrene lese meldinger og se på privat bildene til ungdommen?

Hilsen nysgjerrig jente

Svar fra ungrus.no 08.02.2021

Hei!

I følge barnekonvensjons artikkel 16 blir det slått fast at barn har rett på privatliv. Det betyr for eksempel at foreldre ikke uten videre kan lese tekstmeldingene til barna sine eller sjekke loggen på mobilen.Jo eldre barnet er, jo mer er det som skal til for at foreldre kan sjekke telefonen, facebook osv.

Samtidig har foreldre et ansvar for å ta vare på barna sine, og de skal følge med på at barna har det bra. Foreldre kan ikke sjekke barnas mobil og facebook for å stille sin egen nysgjerrighet. Det er først når foreldre har grunn til å være bekymret at de kan gjøre dette. Foreldrene dine må ha en god grunn til å tro at du kan bli utsatt for noe som er skadelig for deg. For eksempel at du er sammen med folk som driver med noe ulovlig, slik som narkotika.

Vi anbefaler deg å ta en ordentlig prat med foreldrene dine. Fortell dem hva det gjør med deg at de ikke stoler på deg. Forsøk å sette ord på tanker og følelser. 

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut