Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Antall narkotikabrukere under 18 år

Hei!

Hvor mange er det som bruker narkotika når de er under 18?
(Skoleoppgave)

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 02.04.2019

Hei!

Vi har ingen nøyaktig oversikt over hvor mange ungdommer under 18 år som bruker narkotika. I følge en undersøkelse fra 2015 svarte 7 % av 15 - 16 åringene at de hadde prøvd cannabis en eller flere ganger. Ungdata-undersøkelsen fra 2016 viser at andelen som har brukt cannabis en eller flere ganger øker fra 1 % på åttende trinn til 12 % på videregående skole.

I Norge i dag er det ca. 270 000 ungommer mellom 13 og 18 år, det vil si omtrent 45 000 i hvert årskull. Hvis vi tar utgangspunkt i at 12 % av 18 åringene har brukt cannabis en eller flere ganger, vil det tilsvare omtrent 5 400 ungdommer. Dette omfatter som sagt alle som har prøvd cannabis én gang i sitt liv, samt de som har brukt flere ganger.
Når det gjelder hvor mange som bruker cannabis jevnlig er det vanskeligere å komme med noe anslag, de fleste ungdommer prøver vanligvis cannabis bare noen få ganger før de slutter med det.

Antall unge som bruker andre narkotiske stoffer er atskillig lavere og de fleste av disse har også brukt cannabis. De vil derfor være inkludert i antallet ovenfor.

Håper dette gav deg svar på spørsmålet ditt.

Hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver
 
Informasjons- og forebyggingsteamet

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut