Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Aldersgrense for alkohol

Hei!

Hvor gammel må man være for å drikke alkohol, ikke kjøpe?

Gutt 16

Svar fra ungrus.no 20.05.2021

Hei,

I alkoholloven heter det om aldersgrenser: 

"§ 1-5.Aldersgrenser

Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 3 må ikke skje til noen som er under 20 år.

Salg, skjenking eller utlevering av alkoholsvak drikk og alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2 må ikke skje til noen som er under 18 år."

Alkoholholdig drikke gruppe 1 har et alkoholinnhold mellom 2,5 og 4,7 prosent (typisk øl du kan kjøpe i butikk), gruppe 2 mellom 4,7 og 22 prosent (sterkøl og vin), mens gruppe 3 er over 22 prosent (brennevin).

Som du kan se gjelder aldersgrensen salg, skjenking eller utlevering av alkohol, det betyr at forbudet gjelder å overlevere alkohol til noen under 18 og/eller 20 år. Det er dermed ikke forbudt for noen under 18 år å drikke alkohol. Det er den som gir alkohol til noen under 18 år som kan straffes for dette (det gjelder også foreldre som gir alkohol til sine barn).

Grunnen til at vi har disse aldersgrensene er at det er mer skadelig for ungdom under 18 år å drikke alkohol fordi en ikke er fullt utviklet psykisk og fysisk. Det er derfor viktig å vente med å drikke alkohol til du er gammel nok. Her har foreldre en viktig jobb med å passe på at barna deres ikke bruker alkohol før de har fylt 18 år.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut