Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Vape uten nikotin eller cannabis

Hei!

Eg har noen venner som vaper og de er 13 år, men de bruker vapen uten nikotin og cannabis tilsatt, er det forsatt farlig da?
Og eg prøvde 4 pufs, er det farlig da?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 29.12.2022

Hei!

For å starte med det siste først, det er nok ikke farlig at du har tatt fire trekk av en vape uten nikotin.

Foreløpig vet vi for lite til å si noe om hvor helseskadelig vaping eller e-sigaretter kan være på lang sikt.  
Ved å inhalere nikotinfri vape, vil du puste inn mange ulike stoffer. Vape varmer opp en væske/olje sånn at den blir til damp. Stoffene i væsken blir, som damp, tatt inn i blodet gjennom lungene. I noen typer vape-væske er det funnet kreftfremkallende stoffer. 
Selv om innholdsstoffene har vært brukt i andre produkter, som for eksempel i matvarer og kosmetikk, vet vi ennå ikke hva som er helseeffektene av å få i seg disse via damp.
Vape kan irritere luftveiene til den som damper. Barn og unge er ekstra sårbare for å puste inn helseskadelige stoffer. Lungene utvikler seg til du er rundt 20 år, så det beste er å unngå å forurense dem med vape når du er så ung. Kilde: ung.no

Det er 18 års aldersgrense på alle e-sigaretter/vape, både med og uten nikotin, så det er ikke lov å selge vape til deg og dine venner, hvis alle er på din alder.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut