Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Unge og rus

Hei!

Hvor farlig er det å ruse seg som ung?

Jente yngre enn 8

Svar fra ungrus.no 23.02.2022

Hei!

Alle rusmidler, inkludert alkohol og nikotin, kan påvirke hjernen og kroppen i oppvekstårene. Spesielt i alderen 10-20 år, går utviklingen av både kropp og hjerne i en rasende fart, og alt som kan påvirke denne utviklingen, kan gi uopprettelige skader. Men i tillegg kommer de psykologiske effektene. Bruker man mye rusmidler i unge år, mister man en del av den nødvendige utviklingen mot et godt voksenliv, fordi man undertrykker og bedøver følelser som er nødvendige for å utvikle seg til "et helt menneske". 

Et stort forskningsprosjekt på New Zealand har fulgt et stort antall mennesker fra oppveksten til midt i 30-åra. Det viser at intelligensen hos cannabisbrukere er permanent lavere enn den ellers kunne vært dersom de ikke brukte mye cannabis tidlig i puberteten. Vi vet også at alkohol, som egentlig er en sterk nervegift, kan gi permanente skader både på indre organer og på hjernen dersom man drikker mye i ung alder. Og som ungdom tåler man dessuten alkoholen dårligere enn som voksen. Røyking er vist å påvirke kroppsveksten dersom man røyker mye i ungdommen. 

Det er dessuten et problem at man kan bli mye lettere avhengig dersom man begynner med et avhengighetsskapende stoff i ung alder. Det er blant annet derfor vi ønsker at man ikke skal drikke alkohol før man er 18 år og kropp og hjerne begynner å fullt utviklet. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut