Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus som bevissthetsendret tilstand?

Hei!

Er narkomane/rusavhengige i en form for drømmetilstand imens de ruser seg? Er det liksom sånn at de føler/drømmer de reiser på ferie til andre "fantasiland", er ute i universet, "svever" i glede osv og at det er derfor de er avhengige? Liksom at alt med rusen er bedre enn den faktiske "kjedelige" verden for dem.
Eller er dette å overdrive/feil? Tenker bare det må være noe veldig spesielt godt som gjør folk avhengige, men kanskje ikke?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 19.11.2021

Hei!

All rus er i grunnen en bevissthetsendret tilstand. Både alkohol og andre rusmidler påvirker humøret vårt og hvordan vi opplever verden. Noen rusmidler, som for eksempel LSD og fleinsopp kan påvirke sanseopplevelsene våre ekstra sterkt. For noen kan det oppleves spennende, for andre kan det være en skremmende erfaring.
Det er mange grunner til at mennesker liker rusopplevelsen. Alkohol forbindes ofte med det å ha fri og ha det sosialt sammen med andre. Selv om vi kjenner til at alkoholbruk kan ha negative konsekvenser, fortsetter de fleste å drikke likevel. Noen bruker rusmidler fordi det er spennende, noen fordi de trenger å slappe av eller fordi de trenger å koble av fra vonde opplevelser som plager dem. Rusen kan for en kort stund gi alt dette.

Når vi spiser, har sex eller er sammen med andre mennesker, utløses belønningsstoffer i hjernen som gir oss en god opplevelse, som igjen gir oss lyst til å gjenta handlingen. Når vi bruker rusmidler, utløses de samme belønningsstoffene. Hvis man bruker mye rusmidler over tid, kan imidlertid effekten avta. Hjernen produserer etter hvert mindre av belønningsstoffene og man må ha mer for å oppnå samme effekt som før. Etter hvert trenger man rusmidler bare for å klare å fungere i hverdagen. Da er det lite av de gode rusopplevelsene man hadde i begynnelsen.

For en som er blitt avhengig av rusmidler, kretser mye av tankene og aktiviteten på hvordan man kan skaffe penger og rus. Det kan fylle hele dagen. Dersom man klarer å bli rusfri, kan faktisk dagene bli lange og kjedelige dersom man ikke kommer i gang med andre aktiviteter. Kjedsomhet er faktisk en stor risikofaktor for å begynne å ruse seg igjen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut