Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Pappa som vaper

Hei! 

Faren min er avhengig av å vape osv (med nikotin.) Jeg synes det er ekkelt og ubehagelig å være rundt han når han vaper.
Jeg tror han er i en depresjon også. Hvordan kan jeg få han til å stoppe og vape eller og bare si til han at jeg ikke liker det?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 10.02.2021

Hei!

Du har mange tanker rundt det at faren din vaper. Du synes det er ekkelt og ubehagelig å være rundt han når han gjør det. Samtidig virker det som du bekymrer deg for om han har en depresjon. Jeg vet ikke hva det er som gjør at du tror dette, men det enkleste er nok å prøve å snakke med ham om det som bekymrer deg. Du kan si at du ikke liker at han vaper rundt deg. Du kan også prøve å sette ord på det som gjør at du lurer på om han er deprimert. Kanskje han har bekymringer som han tror du ikke legger merke til? Kanskje kan det at du spør ham, gjøre at du får en naturlig forklaring som gjør at du ikke trenger å bekymre deg mer? Det kan også åpne opp for at han kan søke hjelp, dersom han trenger det. Både røykeslutt og depresjon er noe han kan ta opp med fastlegen sin.

Når det er sagt, så er det viktig å vite at det ikke er ditt ansvar om han søker hjelp eller slutter med vaping. Dersom han er avhengig av nikotin, fins det mange steder han kan få hjelp. Han kan blant annet gå inn på helsenorge.no og få noen gode tips der hvis han ønsker å slutte. Hvis han ikke ønsker å slutte, så er det et valg han tar som et voksent menneske.
Det du kan forvente, er at han tar hensyn til deg med tanke på når og hvor han vaper, slik at det ikke er til ubehag for deg.

Vennlig hilsen 

Anne Wivestad

ungrus.no 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut