Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Ønsker å prøve hasj

Hei!

Jeg er en gutt på 13 som har ganske lyst til å prøve hasj, men jeg vil helst ikke ha et sånt svar som: (ikke prøv det er farlig for deg) men jeg bare lurer på hvordan jeg kan forvente å reagere på det? Jeg har prøvd en del lovlige rusmidler før som alkohol, og tobakk osv. Men hva kan jeg gjøre for å få en god første opplevelse? Og hvordan jeg for eksempel kan unngå en «bad trip»?
Plis svar fort!

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 05.02.2024

Hei!

Jeg skjønner godt at du ikke ønsker et svar som advarer mot hasjbruk når du har lyst å prøve hasj.
Jeg blir først og fremst nysgjerrig på hvorfor du, som er 13 år, har så lyst å prøve ut alkohol, tobakk og hasj? Er det bare nysgjerrighet eller tror du det vil gi deg noe du føler du trenger, en eller annen godfølelse? Tror du det i så fall kan være andre måter å få denne følelsen på? Det kan være lurt å snakke om dette med en voksen du stoler på, slik at du ikke roter deg inn i en tilværelse der rus, i stedet for å bli et spennende eller behagelig avbrekk fra hverdagen, kan komme til å prege hele hverdagen.

Jeg er glad for at du er ansvarlig på den måten at du vil prøve å forebygge å få en dårlig rusopplevelse, en såkalt bad trip. Hasj og marihuana inneholder, enkelt sagt, to viktige stoffer i den sammenheng. THC er det viktigste virkestoffet i hasj. Det gir rusfølelse, men kan også ha uønskede bivirkninger. CBD kan beskytte mot uønskede effekter av THC, som bl.a. angst, redusert hukommelse og psykotiske symptomer (Kilde: rusinfo.no). Hvordan den enkelte reagerer på hasjrøyking, er vanskelig å forutse, det kommer an på fysiske og psykiske forutsetninger hos personen det gjelder, dagsform, hva hasjen består av, altså blant annet hvor mye THC og CBD det er i hasjen du får tak i.

På rusinfo.no kan du finne info om Virkninger og bivirkninger ved bruk av cannabis og Forholdsregler og tryggere bruk av cannabis.

Så tilbake til det du ikke ønsker å høre, og det er en advarsel mot at du prøver ut cannabis når du bare er 13 år: Unge hjerner er ikke ferdig utviklet, og skader som følge av langtidsbruk kan bli permanente dersom man begynner i ung alder (Kilde: Helsedirektoratet: weedensenteret.no.
Er det noe du strever med som gjør at du ønsker å prøve ut rusmidler, kan du snakke med helsesykepleier på skolen. De kan mye om dette.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut