Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Økonomisk utenforskap

Hei!

Hva er økonomisk utenforskap?
Gutt 17

Svar fra ungrus.no 09.02.2023

Hei!

Du spør om hva økonomisk utenforskap er. Enkeltmennesker og grupper kan oppleve ulik tilgang til økonomiske goder i samfunnet. Er man vokst opp i en familie med lav inntekt, kan alt fra å delta i eller å arrangere barnebursdager, være med på fritidsaktiviteter og ha plass til å ta imot venner hjemme, være krevende. Det kan skape økonomisk utenforskap. Det innebærer at man ikke får delta i samfunnet på lik linje med andre.
Selv om studielån er tilgjengelig for de fleste, vil en person med bakgrunn fra en lavinntektsfamilie sjeldnere påta seg studiegjeld enn en som kommer fra en familie med god inntekt, selv om utdanning kan bidra til at man lettere får en stabil jobb som gir en inntekt man kan leve av. Slik kan sosial ulikhet og sosialt utenforskap "gå i arv".
Arbeidsledighet, sykdom, vanskelige oppvekstforhold og manglende integrering øker faren for økonomisk utenforskap.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut