Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Konsekvenser av narkotikabruk

Hei!

Eg lurer på kva narkotika gjør med deg?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 12.03.2024

Hei!

Narkotika er fellesbetegnelsen på mange ulike rusmidler som står på narkotikalisten og er ulovlige i Norge. De har  forskjellige virkninger, men felles for dem er at de stimulerer belønningssystemet i hjernen, noe som gir en rusopplevelse, som vel er det man søker når man bruker rusmidler.

Hyppig bruk av både alkohol og mange narkotiske stoffer kan føre til en toleranseutvikling, som betyr at man trenger mer av rusmiddelet for å oppnå samme rusvirkning som i starten. Hvis man ofte bruker rusmidler i store mengder, kan man oppleve abstinenser dersom man kutter dem brått ut. Det kan i noen tilfeller være svært ubehagelig. En slik utvikling kan også føre til at man blir avhengig av rusmidler. Da vil store deler av tid og oppmerksomhet kretse rundt rusmiddelbruken og det å skaffe seg rusmidler og penger til å finansiere den.
Det innebærer for mange at de ikke klarer å holde på en jobb eller prioritere familie og venner. Det kan medføre stor lidelser både for den som er blitt avhengig og for menneskene rundt. Mange trenger hjelp og behandling for å komme seg ut av en avhengighet.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut