Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Kokain og hjernen

Hei!

Hvordan påvirker kokain hjernen, og hvordan er dopamin med på det?

Gutt 15

Svar fra ungrus.no 29.11.2022

Hei!

Dopamin er et signalstoff som skilles ut fra spesialiserte nerveceller flere steder i hjernen. Det inngår i hjernens belønningssystem. Når dopamin skilles ut, gir det en opplevelse av behag og tilfredshet.
Kokain virker stimulerende på sentralnervesystemet vårt, og påvirker dermed hjernen. Hvis man tar kokain, så øker nivået av både adrenalin, noradrenalin, dopamin, og også serotonin i kroppen. Virkningen av det er økt våkenhet, økt selvfølelse, nedsatt appetitt og også en rusfølelse med hevet stemningsleie, intens lykkefølelse og kritikkløshet.

Kokain har også virkninger som gjør at det kan brukes som lokalbedøvelse, fordi det hemmer at perifere nerver sender nerveimpulser til hjernen.

Kokain skilles raskt ut av kroppen, og mange kan oppleve nedstemthet og depresjon når rusvirkningen forsvinner.
Det er knyttet risiko til kokainbruk. Ved enkeltinntak kan man ta større sjanser og utsette seg for fare. Kokain medfører også fare for kramper, hjerneblødning, hjerteinfarkt eller hjerterytmeforstyrrelser hos brukeren. Høye doser kan også føre til hjertesvikt. En annen farlig komplikasjon av kokainoverdose er overoppheting, og har høy dødelighet.
I tillegg er kokain et avhengighetsskapende rusmiddel. Gjentatt bruk av kokain over lengre tid kan muligens føre til langvarige funksjonsforstyrrelser og skader i sentralnervesystemet. Kilde: Store medisinske leksikon

Du kan lese mer om kokain på rusinfo.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut