Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus i nære relasjoner

Kjærester med ulike holdninger til rus

Hei!

Jeg har en kjæreste som har et nesten litt romantisert forhold til rus. Det blir bare snakket positivt og om fordelene med dette. Det er snakk om alt fra hasj, MDMA til syre. Han var en som fast ruset seg på hasj når vi møttes, men stoppet med det etterhvert som forholdet ble mer seriøst.
Jeg kommer fra et hjem med strenge prinsipper bak dette og har nulltoleranse for narkotiske stoffer. Jeg har en forståelse for at han har en fortid med rus og aksepterer den. Det ble nå dog snakket om et «siste» ønske om å ta en syrelapp for å få en siste trip. Jeg uttrykte min bekymring og sa jeg ikke ønsket involvere meg eller min familie i dette. Responsen jeg fikk var at jeg alltid var skeptisk til alt, og han mente dette var bare grunnlag i at jeg manglet kunnskap. Jeg er usikker på hvordan jeg skal gå videre fram, da jeg elsker han høyt, og vi har ellers et virkelig fantastisk forhold utenom veldig forskjellige meninger om rus.

Jente 18+

Svar fra ungrus.no 28.02.2020

Hei!

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å være i en situasjon der den du elsker har en annen grunnholdning til rus enn deg selv. Selv om du er i et stabilt og godt forhold, kan det positive ruspratet til kjæresten din føre til usikkerhet på om han har lyst å begynne å ruse seg igjen. Når man ellers har det godt sammen, ser man gjerne litt fremover, og man kan kanskje tenke på om man ønsker å bo sammen og stifte familie.
Hvis rus blir et stort tema mellom dere, kan slike tanker bli forstyrret av en frykt eller engstelse for om dere kan få til et godt og trygt liv sammen.
Det er jo veldig bra at han sluttet med hasj da forholdet mellom dere ble seriøst, men det er ikke godt å bekymre seg for om han skal begynne igjen. Man kan fort komme inn i roller der den ene er på vakt og passer på om den andre ruser seg, og den andre kan begynne å holde ting skjult. 

Å være skeptisk til narkotiske stoffer går ikke på manglende kunnskap, men kanskje mer på hvilket syn du har på hva som er viktig i livet. Hvor stor rolle ønsker du og kjæresten din at rus skal ha for at dere kan ha et godt liv sammen? Uenigheten dere imellom når det gjelder rus, er uansett en kime til konflikt, dersom dere ikke finner et felles standpunkt for hvordan dere skal ha det i deres forhold. 
Kanskje du kan si noe til kjæresten din om hva som viktig for deg i forholdet? Du kan fortelle hva det gjør med deg når du hører ham snakke positivt om rus. 

Det er forståelig at du har en restriktiv holdning til illegale rusmidler, og det er naturlig at du ikke ønsker å fire på det. Det er viktig at du holder fast på dine egne verdier.

Hvis du opplever at dette vokser til å bli en stor konflikt, kan dere ta kontakt med familievernkontoret der dere bor, slik at dere kan få snakket om dette på en konstruktiv måte, med en utenforstående til stede.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut