Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hvorfor er hasj ulovlig?

Hei!

Hvorfor er hasj ulovlig?

Gutt 26

Svar fra ungrus.no 09.02.2022

Hei!

Cannabis er et ganske nytt rusmiddel i Norge, sammenlignet med alkohol. Det er også mange færre som bruker cannabis enn som bruker alkohol. Hva som er lovlig og ulovlig bestemmes av oss som er stemmeberettigede gjennom hvilke politiske programmer og politikere vi stemmer på ved valg. Det har til nå ikke vært flertall for å gjøre cannabis lovlig i Norge.

Bakgrunnen for forbudet mot cannabis er først og fremst frykten for helseskader og avhengighet som kan følge cannabisbruk.
Man ønsker å forhindre at spesielt unge mennesker får et vanskelig liv som følge av bruk av cannabis.
For å oppnå dette, har man hatt muligheten til å bruke sanksjoner og straff for å prøve å forhindre at ungdom begynner med ulovlige rusmidler. Dette har det lenge vært stor enighet om i Norge.

I de senere årene har det likevel vært en stor debatt om dette er riktig vei å gå. For å si det litt enkelt: Fører trusler om straff til at ungdom lar være å ruse seg på ulovlige rusmidler eller kan det i stedet føre dem ut i mer utenforskap ved å stemple dem som kriminelle?

Det foregår for tiden et politisk arbeid for å komme frem til en rusreform. Mange ønsker å avkriminalisere bruk av narkotiske rusmidler. Det er ikke konkludert hvordan denne reformen skal bli, men det ser ikke ut til at legalisering av cannabis blir en del av denne reformen.

Håper dette var svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut