Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Hvem fant opp narkotika?

Hei!

Hvem oppfant narkotika?

Gutt 17

Svar fra ungrus.no 17.03.2021

Hei!

Narkotika er mange ulike rusmidler. Noen, som blant annet opium, cannabis, kokablader og visse typer sopp, kan man finne i naturen. Mennesket har for flere tusen år siden oppdaget, ved å prøve seg frem, at disse kan gi enten smertedempende, beroligende eller stimulerende virkning, i tillegg til rusvirkningen.
Andre stoffer som i dag går under betegnelsen narkotika, ble opprinnelig utviklet som legemidler. Det er stoffer som for eksempel amfetamin og LSD. (Du kan lese om den historiske bruken ved å klikke på lenkene).
Økende bruk og misbruk førte til at mange stoffer etter hvert ble forbudt.
Vi trenger smertestillende og beroligende midler, så noen er forsatt i bruk, selv om de også kan brukes til å ruse seg på. Dette gjelder blant annet noen smertestillende midler, som for eksempel morfin og kodein og en del angstdempende medisiner og sovemedisiner. Men dersom disse midlene blir kjøpt, solgt og brukt på ulovlig vis, kommer de inn under narkotikalovgivningen, og slik lovverket er nå, vil man kunne straffes hvis man blir tatt for dette.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut