Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Hva gjør at noe blir kult?

Hei!

Folk tror det er kult å røyke, bruke snus og drikke alkohol, men hvorfor tror de at det er kult?
Jeg vet at dette sikkert er litt vanskelig å svare på.

Jente 12 

Svar fra ungrus.no 27.04.2020

Hei!

Er du sikker på at folk tror det er kult å røyke, bruke snus og drikke alkohol? Undersøkelser viser at det er færre ungdommer som driver med disse tingene nå enn for 10 år siden.
Kan det være slik at det som blir sett på som kult i enkelte miljøer, kan bli sett ned på i andre?  
Hva man synes er kult henger gjerne sammen med hvem man går sammen med, hvem som er forbilder og om noen i en gruppe får bestemme hva som er kult eller ikke.

Dersom en person som er en slags trendsetter, en person som det gir status å henge med, synes disse tingene er kule og kanskje bruker snus, tobakk eller alkohol selv, hender det at de som ønsker å være sammen med denne personen følger etter og mener og gjør det samme, fordi det også kan gi status å være venn med vedkommende.

Det er litt som med influencere (påvirkere) som blir betalt for å legge ut informasjon (reklame) om noe de liker på sosiale medier. Da håper de som selger disse produktene at følgerne også skal få lyst til å kjøpe disse. Hvis vi synes influencerne er kule, vil vi gjerne prøve å likne på dem og herme etter det de gjør.
Tidligere ble filmstjerner brukt i både tobakks- og alkoholreklame, for at vi skulle få et inntrykk av at det var kult å røyke og drikke. Nå er slik reklame ulovlig, men vi kan likevel la oss påvirke av film- og popstjerner og andre kjendiser som vi ser snuse, røyke, bruke eller snakke positivt om rusmidler.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut