Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Gruppepress

Hei!

Hva er gruppepress?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 12.12.2017

Hei!

Vi tilhører alle mange forskjellige grupper. Det kan være familie og slekt, venneflokken, klassen, fotballaget, de man jobber med og de man går sammen med på fritida. Alle steder kan vi kjenne på at det finnes noen uskrevne regler for å passe inn i de ulike gruppene vi er med i. Hvem som bestemmer disse "reglene" kan av og til være tydelig, men ofte er det vanskelig å finne ut av. Vi kan oppleve at vi må oppføre oss, kle oss, mene, spise og drikke spesielle ting eller snakke på en spesiell måte for å passe inn i de ulike gruppene. Hvis dette er langt unna slik vi egentlig er, kan det oppleves som et ubehagelig press. Ordet gruppepress blir ofte brukt om slike negative situasjoner. Da handler det om at man føler seg presset til å gjøre noe man ikke har lyst til, for eksempel når det gjelder å prøve ut rusmidler.
Hvis man kommer ut for situasjoner der man blir utsatt for gruppepress, kan det være lurt å snakke med en venn eller venninne om hvordan dere kan håndtere det. Det å få støtte til å stå imot gruppepress, om det så bare er fra én person, kan gjøre hele forskjellen!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut