Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Drikke for første gang

Hei!

Jeg er 15 og et halvt, og lurer på når det er vanlig å drikke alkohol. Vet at det blant annet er farlig siden vi fortsatt vokser, men kan det skade å drikke 1-2  med 4% på en fest.
Mange gjør det, og noen startet til og med i åttende.

Jente 15

Svar fra ungrus.no 01.11.2022

Hei!

Selv om det er 18-årsgrense for å kjøpe alkohol i Norge, er det, som du skriver, en god del som drikker for første gang før det. Likevel er det 95 % av gutter og 94 % av jenter på 8. trinn som sier at de aldri har, eller bare har smakt alkohol noen få ganger, i følge Ungdataundersøkelsen 2022. Det er først på videregående at rundt halvparten har smakt alkohol en eller noen få ganger.

Man skal være veldig uheldig om 1-2 enheter med drikke som inneholder 4 % alkohol skal være skadelig. Vi reagerer likevel forskjellig på rusmidler, så hvis du planlegger å drikke alkohol for første gang, kan det være lurt å se denne videoen på ung.no først.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut