Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Kropp og mat

Hei! 

Jeg sliter en del med hvordan jeg ser ut. jeg har lyst til å bli tynnere siden jeg er så misfornøyd med kroppen min. Jeg er 158 høy og veier 57 kg, og synes det er for mye, så jeg vil spise sunnere og mindre. Jeg trener også veldig mye siden jeg går danselinjen, men jeg føler ikke det skjer noe endring, jeg føler heller jeg bare går oppover i vekt. Når jeg ser meg selv i speilet blir jeg veldig kvalm fordi jeg synes jeg er så tykk og stygg.
Jeg sliter også mye med angst og depresjon og jeg har heller ikke noe bra appetitt for tiden eller føler meg ikke sulten heller.
Jeg trenger hjelp til å finne ut hvordan jeg kan bli tynnere, plis!

Jente 17

Svar fra ungrus.no 01.09.2021

Hei jente 17 år! 

Du beskriver en misnøye med kroppen din og hvordan du opplever at den ser ut. Å ha dårlige tanker om eget utseende og en opplevelse av å veie for mye, er noe du deler med mange andre. Du skriver også at du er elev på en danselinje og da blir du gjennom mange timer hver dag eksponert for ditt eget speilbilde. Innenfor det som kalles for kroppsmasseindeks der en ser på tallene så er du i normalvektsområde. Du er også elev på en linje som krever mye av deg og dine medelever når det gjelder eksponering, og da er det viktig å ha god støtte rundt seg. Som elev på en danselinje har du behov for å spise regelmessig og av og til mellom noen økter. Å sulte seg og ikke spise vil være en dårlig strategi for å utvikle seg som danser. 

Det er ikke uvanlig at en i perioder kan bli rammet av å ha veldig mange negative tanker om seg selv og sitt eget utseende. Noen ganger kan det hjelpe å få litt ekstra støtte av de rundt seg til å hjelpe til å se alt det du faktisk kan gjøre med kroppen din. Alt det fantastiske du får den til å gjøre. Mange av de som er lærere på en danselinje har fokus på tematikken kropp, mat, selvbilde osv. Om du kan klare å snakke med en av lærerne dine om det du strever med, kan det kanskje hjelpe deg til å se kroppen din i et litt annet lys enn det du nå gjør. Du kan også kontakte helsesykepleier på skolen å snakke med vedkommende. Du strever med et forhold til kroppen din som er veldig vanlig og som skolehelsetjenesten skal ha god kjennskap til. 

Ut fra helheten du beskriver, der du også sier at du strever med angst og depresjon, kan det være lurt å snakke med helsesykepleier. Helsesykepleier har taushetsplikt, men kan i samråd med deg kanskje få til et samarbeid med deg og dine lærere om hva som kan være gode strategier fremover for at du skal oppleve å ha det bedre med deg selv. I denne prosessen kan det også være lurt å vurdere på hvilken måte dine foresatte også kan bidra.
Helsesykepleier vil ikke gjøre noe uten at du er informert og med på laget, men gjøre vurderinger i samråd med deg.
Så derfor er mitt råd til deg å snakke med en voksen som kan veilede og støtte deg: helsesykepleier, lærer, foresatte.
Jeg legger også ved en lenke til helsenorgeno der du finner kostholdstips til unge

Med vennlig hilsen

Aina Kjær 

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut