Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Spørsmål etter å ha hatt sex

Hei!

Jeg har hatt sex og er 13 år. Kan det hende at jeg har ødelagt noe i livet uten at jeg har merket noe?
Eller hva kan skje hvis jeg har sex når jeg er 13?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 11.11.2019

Hei!

Du skriver at du har hatt sex og er 13 år. Du er redd for at du kan ha ødelagt noe. Jeg tror at du med sex mener at du har hatt samleie, som vil si at du har vært sammen med en som har hatt penis inne i deg.
Mitt håp er også at dette var en ønsket handling fra deg, altså at du selv var frivillig med på å ha sex og at det skjedde sammen med en gutt som var omtrent på samme alder som deg. I Norge er den seksuelle lavalder 16 år og den har vi for at unge skal beskyttes mot overgrep fra voksne.

Om ikke du har hatt vondt etter at du har hatt sex, så har dette rent fysisk gått bra. Det er ikke skjedd noe skade, ingenting er blitt ødelagt.
Det er også viktig å vite at sex kan føre til graviditet om dere ikke har benyttet dere av beskyttelse i form av kondom eller eller at du bruker en annen form for prevensjon. Om ikke du får mens når du skal det, så er det viktig at du kontrollerer det, og det kan du gjøre på helsestasjon for ungdom eller du kan kontakte helsesykepleier på skolen din som kan bistå deg de kan også hjelpe deg med å finne en prevensjon som kan være ok å bruke for deg om det er behov for det.

Om du selv i ettertid angrer veldig eller har mange vonde følelser knyttet til at du har hatt sex, kan avhenge av at handlingene har skjedd frivillig og uten at du har opplevd press.
Det er veldig forskjellig når ungdom debuterer med sex. De aller fleste er eldre enn 13 år når de debuterer seksuelt. Noen som debuterer tidlig, velger også å vente lenge til neste gang. Dette avhenger av om man er i et forhold eller ikke. Det viktigste er at det skjer frivillig, uten press og med en på samme alder.  Om du kjenner på usikkerhet i forhold til dette så kan du oppsøke en helsestasjon for ungdom eller kontakte helsesykepleier på skolen din.

Med vennlig hilsen

Aina Kjær

Helsesykepleier.

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut