Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Seksuell helse

Sexpress mot 14-åring

Hei!

Jeg er 14 og kjæresten min er 16, han spurte meg om vi kunne ha sex, men jeg svarte ham ikke, fordi jeg ikke er klar for sex.
Han ble sint på meg, han vil at vi skal ha sex. Jeg er ikke klar.
Tror du jeg burde slå opp med ham?

Svar fra ungrus.no 26.04.2022

Hei! 

Du opplever at kjæresten din legger press på deg for å ha sex med han. Kjæresten din har ikke lov til å tvinge deg til å ha sex med han. Det er veldig viktig at han respekterer at du ikke ønsker å ha sex, og om han ikke gjør det, så bør du avslutte forholdet til han.  Du bør vente med å ha sex med andre til du er klar for det og kjenner på at det er riktig. Om han tvinger deg til å ha sex så kan han bli straffet for det. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år, og det betyr at om en har sex med noen under 16 år, kan en bli straffet for det.
Det vil likevel ikke skje om de ungdommene som har sex med hverandre regnes som aldersmessig på samme nivå og at sex skjer frivillig. Om du opplever press fra kjæresten din eller at han blir sint, så bør du avslutte forholdet. 

Med vennlig hilsen 

Aina Kjær,

Helsesykepleier

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut